Splošna obvestila februar 2015

POSTNI ČAS: v sredo bomo začeli postni čas, ki nas vabi, da snamemo masko z obraza in srca, z življenja in mišljenja, kajti človekovo življenje ni karneval, ampak nekaj več, od Boga zaupanega in odgovornega. Postni čas traja 40 dni. Je čas notranje priprave na praznovanje našega največjega praznika - Velike noči, na praznik Jezusovega vstajenja od mrtvih.

Na PEPELNIČNO SREDO se po cerkvah vsako leto opravlja obred pepeljenja. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljen pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za spreobrnjenje oziroma svoje poboljšanje življenja. Pepel je znamenje minljivosti vsega, simbol smrti, pa tudi simbol človekove krhkosti, saj se tudi on po smrti spremeni v prah in pepel.

Ko mašnik na začetku postnega časa vernikom s pepelom na čelo začrta znamenje križa in izreče: "Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš," napoveduje konec zemeljskega življenja. Vse sčasoma postane pepel, tako veliko in pomembno, kot tudi malo in nevredno.

Postni čas je spokorni čas. Kristjani v tem času pri bogoslužju in v zasebnem življenju več premišljujemo o pomenu Kristusovega trpljenja in njegove smrti na križu. Naše notranje prizadevanje naj bi se na zunaj izražalo v poglobljeni MOLITVI, POSTU (odpovedi) in DOBRIH DELIH. Strogi post je na Pepelnico in na Veliki petek, zdržek od mesa in mesnih jedi pa vsak petek v postnem času. Namen posta ni prvenstveno v odpovedi določeni hrani in pijači, ampak v spreobrnjenju srca in v doseganju večje odprtosti za potrebe bližnjega in v večji povezanosti z Bogom prek molitve. To je pravi namen posta!

MOLITEV KRIŽEVEGA POTA: v postnem času bomo molili križev pot v Starem trgu v farni cerkvi vsak petek ob 18h, ob času, ko običajno začenjamo sv. mašo. Ob nedeljah pa ob 15h: na Križni Gori, v farni cerkvi v Starem trgu in v Babnem Polju.
Križev pot v farni cerkvi na postne nedelje pripravijo in vodijo:
na 1. postno - molitveno občestvo Prenova
na 2. postno - osnovnošolski otroci
na 3. postno - molivci - Marija Romarica
na 4. postno - pevci
na 5. postno - bralci božje besede

PRVI PETEK in PRVA SOBOTA: vabljeni, da na prve petke in prve sobote v mesecu svoje molitve in žrtve darujemo za blagoslov slovenskega naroda, za zdravje naših družin, za zdravo pamet... vsak prvi petek in prvo soboto vabljeni 1 uro pred večerno mašo k molitvi pred Najsvetejšim na čast Srcu Jezusovemu in Marijinemu.

40 DNI ZA ŽIVLJENJE: je molitvena pobuda za prenehanje umetnega splava v slovenskih ustanovah. Od 18. feb. do 29. marca 2015 bo vsak dan od 6h do 18h v bližini ljubljanske porodnišnice potekalo miroljubno bdenje, z namenom reševati nerojene življenje in spreobrnjenje src.

To aktivnost sestavljajo molitev in post po svoji presoji (odpoved sladkarijam, tv, post ob kruhu in vodi...), ozaveščanje javnosti in mirna molitev pred bolnišnico, kjer se opravljajo splavi. Udeleženci se politično ne opredeljujejo, ne odgovarjajo na provokacije in upoštevajo navodila oblasti. To pobudo je blagoslovil in podprl tudi papež Frančišek. Več informacij na zgibankah, ki jih dobite v cerkvi pod korom, ali na spletni strani - http://bit.ly/40dnizazivljenje

40 dni BREZ ALKOHOLA in 7 SKROMNIH PETKOV: pridružite se tej pobudi. Post je čas za molitev, dobra dela in odpoved za ljudi v stiski. Sedem petkov v času posta lahko preživimo skromno. Pozornost in tako privarčevana sredstva lahko namenimo ljudem, ki nas potrebujejo. Zgibanko o tej postni akciji in "zvonček" lahko dobite v cerkvi pod korom.

DUHOVNE VAJE ZA ZAKONCE: župnijski center v Cerknici, 28. feb. in 1. mar. 2015, v soboto od 9h do 18h, v nedeljo od 9h do 13h. Naslov: "POČAKAJ ME!" govori duša telesu, zakonec sozakoncu, otrok staršem, starši otrokom, včasih mi Jezusu in drugič Jezus nam... Osebno delo, pogovor v paru in v skupini, molitev, spoved, druženje...

DUHOVNE VAJE za osnovnošolce in srednješolce v Želimljem: Post 2015
*6.-8. mar: fantje in dekleta (4. do 7. razr.)
*13.-15. mar: fantje in dekleta (8. in 9. razr.)
*20.- 22. mar: fantje in dekleta (9. in srednje.)
Prijave in podrobnejše informacije na
klemen.balazic@zelimlje.si

IZBOR NOVIH ČLANOV ŽPS: na 2. postno nedeljo, 1. marca 2015, bo po vseh naših župnijah potekal izbor novih članov župnijskih pastoralnih svetov za mandatno obdobje 2015-2020. Verniki boste prejeli lističe, na katere boste lahko zapisali svoje predloge za izbor članov ŽPS. Posebno bodite pozorni na to, da so osebe, ki jih boste predlagali, dejavni člani našega župnij. občestva, ki so pripravljeni poglabljati svoje znanje in razvijati svoje sposobnosti na področju pastoralnega dela oz. imajo darove, s katerimi bodo lahko župniku dejavno pomagali pri načrtovanju, spodbujanju in izvajanju pastoralnega dela v naši župniji.

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu


URADNE URE:

VSAK DELAVNIK PO

SVETI MAŠI TER

PO TELEFONU ALI

PREKO E-POŠTE!

 

 

Telefonske številke:

031 771 113 - župnik Blaž Dobravec

01 705 89 60 - ŽUPNIJSKI URAD

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ
Spletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik